A Szabási Sportegyesület

Szabáson mindig voltak sportot szerető és a sportért tevő emberek. Kevés írásos emlék maradt fenn a sportéletről.  A legmeghatározóbb sport a faluban a futball volt. Sokan kedvelték és sok tehetséges játékost kinevelt az akkori egyesület. Történeti leírásunkban főleg az idősebb korosztálytól szereztünk információt, melyet bővítünk folyamatosan.

Hegedűs János emlékei:

„A II. világháború előtt Dr. Gál Zoltán körzeti orvos volt a futballcsapat vezetője. A nagylegelőn volt a futballpálya, melyet a TSZ csapásnál lehetett megközelíteni. Az akkori csapatban Cserti Lajos, Vida László, Vida Zoltán, Németh Károly, Tankó János, Puska Lajos, Péter Lajos, Papp János, Böröc István, Tankó Lajos, Szabó János játszott.

A háború után a focipálya a jelenlegi helyén a Szabadság utcába került. Rengeteg társadalmi munkába került a kialakítása, mert az egész utca a Talián báróké volt. A földosztáskor lett kiparcellázva a birtok. A pályán keresztül vezetett a báróné sétálóútja. A csapat folyamatosan fejlődött és új fiatalok csatlakoznak.

Dr. Gál Zoltán halála után a csapat irányítását Sólyom Miklós TSZ gépész mérnök vette át. Többször kerültek fel megye II. osztályba. Anyagi gondok miatt nem volt lehetőség a megye I. es osztályba feljutni. Kettő csapatot kellett fenntartani és utaztatni. De a községben azóta is van csapat hol jó, hol kevésbé jó eredménnyel. Az is igaz, hogy a régi időben a fiatalok örültek, ha játszhattak, mert nem volt disco és tv. A vezetés többször is változott, Vogronics Gyula, Erős János, Hegedűs János, Hegedűs Lajos, Maronics János, jelenleg Márkus Ferenc. 1975- től nagykorpádiak és kisbajmiak is játszottak a csapatban.

A pálya melletti öltöző 1960- as években készült, az előtt Németh József lakásában öltöztek a játékosok és a játékvezetők, ők mosták a felszerelést és meszelték a pályát. Később a felszerelés ki lett adva a játékosoknak, ők tartották karban.

Az első kapuháló 1951- ben készült, kézzel készítették a vitt zsinegből.  Első időkben lovas kocsival lettek szállítva a játékosok, akik felváltva gyalogoltak és utaztak. Később TST traktor pótkocsin, majd Csepel teherautóval végezte a szállítást. A környező településekre kerékpárral mentek. Mindig színvonalas mérkőzések voltak.”

Jelenleg

A Szabási Sportegyesület 1945- óta folyamatosan működő egyesület, melyet hivatalosan 1989.08.17- én jegyeztek be az akkori illetékes hatóságnál. Megalakulásától biztosítja a község lakosainak a szervezett szabadidős-, valamint a tömegsportok lehetőségét. Részt vesz az egészséges életmódra és a sportszeretetre való nevelésben, a tömegsport kiterjesztésében, és a lakosság egészségi állapotának javításában. Az évtizedek alatt számos bajnoki győzelemmel büszkélkedhetünk. Taglétszámunk az évek alatt sokat változott, jelenleg 31 fő. Utánpótlás neveléssel, versenyeztetéssel biztosítjuk az egyesület fennmaradását. 2014- 2015 Megyei IV. déli bajnokságban első helyezést értünk el. Az abszolút Megyei IV.- es bajnoki címért lejátszott mérkőzésen második helyezést értünk el. Ezzel az eredménnyel magasabb osztályban is szerepelhettünk volna, de forráshiány miatt nem tudtuk vállalni.

A nyáron is megrendeztük, a már hagyománnyá vált az „Utcák közötti kispályás labdarúgó tornát”, melyen a községben élők nagy számban (100 fö) vettek részt a gyermektől az idősig. Az eseményt az MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága is támogatta.

Az egyesület 2013- ban nyert MVH- s pályázatokat valósította meg 2014- ben. Sikerült fejleszteni a sportöltözőt, új sporteszközöket szereztünk be (kapuk, kosárpalánk, pingpongasztal, edzések eszközeit) és megtartottuk az I. Szabási Sport és Kulturális napot, melyet az idén is megrendeztünk és az előző évhez képest többen vettek részt. A kulturális rendezvény részére több egyesület és számos előadóművész vett részt, mellyel emelték a rendezvény szinvonalát. A pályázatoknak köszönhetően naponta látogatják a sportpályát, sportöltözőt és az évszakhoz igazodóan elégíthetik ki sportolási- és játékigényeiket.

Hetente 3 edzést tartunk az időjárától függően. Télen a szomszéd település sportcsarnokában tartjuk az edzéseket hetente kétszer.